نقش کلاژن در سلامت پوست بسیار مهم است، کلاژن یک پلی پپتید است با ترکیبی از اسید آمینههایی مانند پرولین و گلاسین است. یکی از بزرگترین درشت مولکولها در بدن انسان، پروتئینها هستند که نقش مهم و حیاتی در بدن دارند. در این مقاله می خواهیم کلاژن و سلامت پوست، که یکی از فراوان ترین پروتئینها در بدن است را معرفی کنیم. کلاژن یک پلی پپتید است با ترکیبی از اسید آمینههایی مانند پرولین و گلاسین که ترکیب اصلی سازنده عضلات، استخوان، پوست، مو، ناخن و تاندونها هستند. کلاژن و ویتامین C بهتر است با هم مصرف شوند زیرا با کاهش ویتامین C، کلاژن به میزان کافی تولید نخواهد شد. کلاژن در بدن تولید میشود اما شما با خوردن مکملهایی همچون میوههای کلاژن ساز، سبزیجات مفید و لازم، اسیدهای چرب امگا، سویا و مشتقاتش، مواد غذایی حاوی گوگرد (موز، مرغ، گوشت اردک، پنیر، سویا، نارگیل و…) همچنین ویتامین C میتوانید به سرعت و حجم تولید آن در بدن کمک کنید.
کلاژن در بهبود سلامت پوست تا چه اندازه موثر است؟
بزرگترین اندام بدن پوست است که کلاژن یکی از اجزای اصلی آن میباشد و در خاصیت ارتجاعی و آب رسانی به پوست نقش اساسی دارد. میتوان گفت تقریباً ۷۵ درصد از درمیس (دومین لایهی پوست) را کلاژن تشکیل میدهد. کلاژن باعث استحکام و حالت کشسانی پوست و تقویت آن میشود؛ همچنین جایگزینی برای سلولهای مرده پوست است. این ماده علاوه بر تقویت پوست، باعث تولید پروتئینهای دیگری میشود که از بروز آکنه و سایر بیماریهای پوستی جلوگیری میکنند و با افزایش آن سلولهای پوست میتوانند دوباره ترمیم شوند.
کلاژن توسط بدن تجزیه و دوباره تولید میشود اما افراد میتوانند این ماده را به صورت مایع، پودر، کپسول و غذاهای سرشار از پروتئین دریافت کنند. کلاژن و سلامت پوست موجود در بدن باعث بهبود پوست و جوانسازی، جلوگیری از پوکی استخوان، کاهش سلولیت، تقویت استخوانها و تقویت رشد مو و ناخنها میشود.یکی از را های جوانسازی پوست، جوانسازی پوست با آر اف فرکشنال است که از روش های ایمن و بی خطر به حساب می آید.
بیشتر بخوانید: تزریق فیلر بینی
عوامل کاهشدهنده کلاژن موجود در بدن
بارزترین دلیل کاهش کلاژن در بدن افزایش سن است که باعث خشک شدن پوست، از دست رفتن خاصیت ارتجاعی و کشانی پوست و ایجاد چین و چروک خواهد شد.
سایر عواملی که بر کاهش کلاژن در پوست دخیل هستند عبارتند از:
• استرس باعث اختلال در سلامت پوست و تشکیل خطهای عمیق در ناحیه صورت میشود.
• قرارگرفتن در معرض اشعه خورشید به مدت طولانی و بدون استفاده از ضدآفتاب، کلاه یا عینک
• ماندگاری آرایش و آلودگی روی سطح پوست بخصوص هنگام خواب
• کمبود ویتامینهای ضروری و آنتیاکسیدانها
• عدم مصرف کافی میوه و سبزیجات
• مصرف دخانیات و مواد الکی
افزایش کلاژنسازی در بدن با درمانهای کلینیکی
درمانهای متعددی وجود دارد، که باعث کمک به افزایش تولید کلاژن می شود. برخی از این روشها به شرح زیر میباشند.
لیزر: برخی از لیزرهای پوستی که امروزه استفاده از آنها بسیار متداول است، به تحریک پوست برای تولید کلاژن کمک میکند. تابش اشعه لیزر باعث از بین رفتن کلاژنهای آسیبدیده شده؛ در نتیجه سلولهای پوست مجبور به تولید کلاژنهای جدید میشوند.
بیشتر بخوانید : مراقبت های بعد از کربوکسی تراپی
آر اففرکشنال
آر اف فرکشنال نیز یکی از انواع لیزرهای پوستی است که با انتقال انرژی از طریق سوزنهای بسیار ریز به لایه دوم پوست، و اثرگذاری ستونی بر این لایه، موجب تحریک مکانیسم ترمیم، بهبود طبیعی پوست و تولید کلاژن میشود.
هایفوتراپی
پزشکان روش نوینی را برای جوانسازی پوست به وسیله امواج اولتراسوند، به نام هایفوتراپی ارائه دادهاند که بدون جراحی علاوه بر رفع چین و چروک، موجب لیفتینگ پوست نیز میگردد.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ جهت درمان خطوط ظریف صورت، جای جوش و اسکار، سفتی و بهبود رنگ پوست، مورد استفاده قرار میگیرد و در حین انجام آن از قلم میکرو یا غلطک استفاده میشود تا جراحات کنترل شدهای روی سطح پوست ایجاد نموده و باعث تولید کلاژن و سلامت پوست و الاستین شود.
تزریق پرکنندهها (فیلرها)
پزشکان پوست در بسیاری از موارد برای رفع چین و چروک و افزایش حجم در قسمتهای مختلف صورت و بدن، از تزریق پرکنندهها استفاده مینمایند که این مواد میتواند چربی استخراج شده از بدن خود فرد، یا ساخته شده از موادی ژل مانند باشند که علاوه بر افزایش حجم، فرم دهی و رفع خطوط، به ساخت کلاژن بیشتر در بدن نیز میانجامد.
البته باید یادآور شویم، تزریق چربی اگر به شکل درست و اصولی، توسط پزشک مجرب و ماهر انجام شود میتواند به نتایج مطلوب دراز مدت (فرم و حجم ایدهآل و جوانسازی پوست در نتیجه افزایش کلاژن) بیانجامد، در غیر این صورت ممکن است فرد را با عوارض و صدمات فراوانی روبرو نماید.. ژلهای هیالورونیک اسید نیز، به ویژه در استمرار تزریق، میتوانند به تولید کلاژن بیشتر پوست کمک کنند.
جوانسازی پوست چیست؟
پدید آمدن چین و چروک ، لک و آکنه و پوسته پوسته شدن پوست از رایج ترین مشکلات پوستی می باشند که بدلیل گذر زمان و یا بدلیل مراقبت های اشتباه پوستی پدید میآیند. یکی از بهترین روش های پیشگیری و مراقبت از پوست روشهای جوانسازی پوست صورت می باشند. چه زمانی جوان سازی پوست صورت را انجام دهیم؟
با افزایش سن ، میزان کلاژن و اسید هیالورونیک در پوست کاهش می یابد ، پوست نازک می شود و چین و چروک های ریز به تدریج ظاهر می شوند. چین و چروک صورت معمولا بعد از سن ۳۵ سالگی نمایان می شوند.
اما افرادی نیز هستند که در سنین پایین دچار این چین و چروک ها می شوند. با گذشت زمان ، چین و چروک ها ها عمیق تر می شوند و در همان سن برای جوانسازی پوست باید اقدام کنند.
بیشتر بخوانید: تزریق فیلر چانه
انواع روش های جوانسازی پوست
علاوه بر جوانسازی پوست باید پوستی سفت و شاداب داشته باشیم که با روش های جوانسازی می توان به آن رسید . انواع مختلفی از مشکلات پوستی وجود دارد و همینطور انواع مختلفی از لوازم آرایشی و بهداشتی و انواع راه حل ها. برخی از مشکلات رایج تر ، جای زخم آکنه ، لکه های پیری ، چین و چروک و افتادگی پوست است.
برای اینکه بهترین گزینه مناسب پوست خود را پیدا کنید ، مهم است که در مورد ساختار پوست خود اطلاعات کسب کنید. پوست از چندین لایه تشکیل شده است ، از جمله اپیدرم ، که لایه سطحی است ، درم که لایه زیرین است و بیشتر از کلاژن تشکیل شده است ، و پروتئینی که در ایجاد اسکار و یا پوست سالم نقش دارد.